Większość populacji Indii stosuje dietę wegetariańską. Dziś ponad milion Europejczyków, na wzór Hindusów, odmawia jedzenia mięsa.
Zasady diety indyjskiej:
Codziennie spożywaj następujące produkty:
- dwa do trzech owoców (surowe lub suszone podczas posiłków, a także przed i po).
- surowe warzywa przyprawione sosem na bazie jogurtu naturalnego, 20-procentowy twaróg, wodorosty z soją.
- gotowane warzywa gotowane w szybkowarze (zachowane witaminy i minerały), przynajmniej na lunch lub kolację. Nie zapomnij o zupach-gorących lub zimnych.
- danie ze zbóż. Nie nadużywaj gotowych produktów zbożowych (chleb, ryż, makaron).
- trzy produkty mleczne: półtłusty jogurt, jogurt naturalny, twarożek.
- orzechy (migdały, orzech laskowy, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, sezam).
Menu w domu:
Śniadanie: sok ze świeżych owoców lub warzyw, herbata (z plasterkiem cytryny lub z mlekiem, ale bez cukru), płatki zbożowe z filiżanką odtłuszczonego mleka.
Obiad: sałatka z ogórków z sosem jogurtowym i kilkoma ziarnami sezamu, talerz ryżu z soczewicą (trzy części ryżu na jedną część soczewicy) i gotowaną marchewką lub talerz kaszy manny z fasolą i warzywami lub porcja 20-procentowego twarogu i sałatka ze świeżych owoców.
Kolacja: sałatka z kiełków soi, pomidorów i grzybów + zapiekanka warzywna z kromką wiejskiego chleba lub dwa jajka ugotowane w woreczku ze szpinakiem i kromką tostów lub stek sojowy z kotletem warzywnym; jogurt naturalny i kompot jabłkowy.
Designed with
Offline Website Builder